divendres, 27 de novembre del 2015

T'agradaria treballar amb persones? T'agradaria treballar amb gent gran?

L'àmbit social i de treball amb persones és un sector professional que atreu a molta gent. Per treballar en l'atenció a persones cal ser una persona sensible, empàtica, amb ganes d'aprendre i compartir dels i les demés i amb una gran sensibilitat social.

Ahir, dijous 26 de desembre, ho vam poder comprovar, en la nostra visita a Centre de Dia Vila Àgora de Vilafranca del Penedès.
A les 10'30 hores vam arribar al centre  i només pujar les escales ja vam poder veure un lloc acollidor i amb molt llum. Un lloc tranquil on les persones que allí hi havia, en aquell moment, estaven dedicades cadascuna a una activitat individual. Algunes jugaven a jocs de memòria, d'altres pintaven i d'altres estaven llegint o cosint. La sensació era de molta tranquil·litat.

Ens va venir a buscar l'Alba Girona, la treballadora social, que ens va ensenyar tot el centre. A la primera planta hi havia un despatx, la sala d'estar amb un pati molt solejat, un bany i les taquilles. A la segona planta hi vam trobar el gimnàs, la sala pels tractaments de la fisioterapeuta, la perruqueria, un bany i un despatx. I per últim, a la tercera planta, hi havia una sala, un despatx, un bany, la cuina i el menjador. 


Al menjador de la tercera planta és on ens vam seure per parlar una estona de com funcionava un centre de dia, que s'hi feia, ... L'Alba ens va explicar com funcionava el centre i tot el que les persones hi assistien es podien trobar. 

Els centres de dia són espais on les persones grans, "malaltes o no", hi van a passar una o moltes estones. Està obert de dilluns a divendres de 9 a 19 hores. Cadascuna de les persones hi assisteix depenent de la seva necessitat o voluntat o de la necessitat familiar. Són espais on s'hi ofereixen activitats molt diverses com la gimnàstica, la musicoteràpia, les activitats manuals, un hort urbà, ... que pretenen millorar la qualitat de vida de les persones que hi passen el dia.

L'Alba ens va explicar que els centre de dia i les residències tenen una doble vessant. Són espais "sociosanitaris". Per tant, com la mateixa paraula diu, tenen una vessant més social, de tracte amb les persones, però també una vessant més sanitària, de salut.
Habitualment la formació que tenen les persones que hi treballen està relacionada en aquests àmbits. A la comarca de l'Alt Penedès es pot estudiar el Grau Mig de Cures d'infermeria, que el fan a l'IES Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès i dura un curs escolar. I també es pot estudiar el Grau Mig d'atenció a Persones en Situació de Dependència, que substitueix el d'atenció Sociosanitària, el fan a Sant Sadurní i dura dos cursos escolars.
En quant a estudis superiors trobaríem altres professionals que també treballen en aquests espais: educadors i treballadors socials, assistents socials, psicòlegs, metges, fisioterapeutes o altres.

La trobada va ser molt interessant. Vam veure que era una feina molt gratificant.

Joves en Acció per la Recerca de feina, 27 de novembre del 2015.