dimecres, 18 de febrer del 2015

Quins són els valors del món laboral? Han canviat els d'ara als de fa 25 anys?

Quins són els valors del món laboral? Han canviat els d'ara als de fa 25 anys?. Avui hem intentat respondre aquestes dues preguntes.

Aquestes setmanes han estat de molts canvis al grup. Nou dels Joves en Acció ens han deixat per fer la formació d'Estètica i Cambrers del programa Joves per l'Ocupació i uns altres 5 han començat altres formacions per a persones aturades. Això ha fet que ens haguem d'adaptar als canvis i a la nova situació.

Avui hem començat les classes de nou, amb noves incorporacions de les persones que han estat treballant temporalment, o d'altres que només estaven fent altes tutoritzades. Hem iniciat les classes amb una "pastilla formativa" que es diu "Recerca de Feina: Per on començar?". Estarem treballant-la fins al final del programa.

La classe d'aquest dimarts 17 de febrer l'hem dedicat a analitzar el mercat laboral. Hem volgut saber quins són els valors actuals i si han canviat als de fa 25 anys. A la vegada, també hem  pogut comparar la situació d'aquí amb la dels mercats laborals d'altres països, d'on alguns joves són originaris (Perú, República Dominicana, Marroc,etc.).


Així, després de saber que s'entén per mercat laboral, hem fet una dinàmica. Ens hem distribuït uns papers on hi havia unes frases escrites amb afirmacions sobre el mercat de treball. Cadascú en teníem dues i hem hagut d'escollir si eren valors del mercat laboral de fa 25 anys o valors del mercat laboral actual.
Gairebé no hem tingut cap dubte al respecte, però l'anàlisi de les frases ens ha portat a fer un debat entretingut.

Hi havia frases que contraposaven idees com: una feina per tota la vida a una feina canviant, un contracte indefinit a un de temporal, fer sempre el mateix a haver d'adaptar-se als canvis, tenir un horari fix a flexibilitat horària, obeir ordres a tenir iniciativa i noves idees, salari fix i amb increments anuals amb remuneracions variables, ... Aquestes eren algunes de les idees que ens van servir per saber com havia canviat el mercat laboral i com era actualment. Tenint així clars com eren els valors del mercat actual vam treure'n les capacitats que se'ns requeria: iniciativa, formació, idiomes, capacitat d'adaptació al canvi, capacitat d'aprenentatge, paciència, disponibilitat,... entres moltes d'altres.

Així, de l'extern, vam passar a l'intern. De la societat vam passar al jo. Vam començar a pensar com érem nosaltres ja que creiem que és important que ens coneguem. El dia anterior ens havíem inscrit a una oferta i quan havíem de dir perquè era interessant que l'empresa ens triés a nosaltres, a algunes, ens va costar molt. Cal saber com som, que sabem fer, quines habilitats tenim, quines capacitats, quines aptituds i actituds, ... Cal saber-ho per poder-les comunicar, en ofertes de treball o entrevistes, i per poder-les millorar si cal. A la vegada que, cal saber-ho, per poder escollir bé el nostre camí professional i/o educatiu.
Per fer-ho vam fer una altra dinàmica, en un full de paper vam escriure aquella activitat que fèiem o fem que ens encanta, que ens apassiona, que ens mou, ... cadascú en vam triar una. Un cop triada, vam pensar en les habilitats que eren necessàries per dur a terme aquella activitat i les vam compartir. Després, els companys i i companyes del grup ens van ajudar a ampliar les que nosaltres ja havíem posat.

I ens vam quedar aquí ... Si voleu saber com continua això, el proper dimarts seguirem i us explicarem més.

Joves en Acció, 18 de febrer de 2015.